Logopediepraktijk Carine van Aalst-Becx Schijndel


 

 

Logopediepraktijk
Carine van Aalst-Becx

Steeg 6h
5482 WN  Schijndel

Tel. 073 - 54 96 708

info@logopedieschijndel.nlLid NVLF / Kwaliteitsregister / DTL-proof

Adem

Adem

Door de adem gaan de stembanden trillen en is er stemgeluid. Het is de basis van ons spreken. Adem laat ook vaak zien hoe iemand zich voelt: rustig en ontspannen, gejaagd, gestresst of bang. Emoties hebben hun invloed op de adem. Verschillende activiteiten in bewegen vragen om een verschillende hoeveelheid zuurstof in de spieren, wat ook van invloed is op de adem.

Een goede ademhaling of ademing heeft invloed op de autonome functies van ons lichaam: de hartslag, de bloedcirculatie en de functies van de ingewanden. Alles hangt met elkaar samen. Gelukkig gaat het ademen vanzelf en hoeven we daar niet bij na te denken.

Je hebt krachtige ademspieren nodig om goed te kunnen ophoesten als je je verslikt. Lukt dit niet, dan komen vocht of etensresten in de longen met infecties als gevolg. Krachtige ademspieren heb je ook nodig om je neus te kunnen snuiten.

Wanneer er problemen in het ademen zijn, kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • een verkeerde spreekademing.
  • stemproblemen.
  • hyperventilatie.
  • een verstoorde ademing zoals kan optreden bij longproblemen, Astma, COPD.
  • luchtweginfecties.

Mondademen en neusademen

De meest natuurlijke manier van ademen is via de neus. De neus zorgt ervoor dat de lucht die je inademt wordt verwarmd, vochtig gemaakt en schoongemaakt wordt. Er lucht komt dan schoon, warm en vochtig in het lichaam en longen.  Het middenrif werkt beter om de lucht naar binnen te zuigen wat zorgt voor een diepere inademing met een betere verdeling van zuurstof in het bloed.

MondademenBij ademing door de mond is de lucht ongezuiverd, koud en droog. Virussen krijgen meer de kans ontstekingen van keel, luchtwegen en buis van Eustachius, die naar het middenoor leidt, te veroorzaken. Dit geeft een verhoogde kans op o.a. een verstopte neus, middenoorontstekingen.

Doordat bij mondademing de ademspieren minder krachtig hoeven te werken, zullen ze minder sterk zijn. Dit heeft gevolgen voor het hoesten en neus snuiten. Door slappere mondspieren wordt er soms minder goed op eten gekauwd met kans op spijsverteringsproblemen. Gezichtspieren kunnen minder actief zijn waardoor gezichtsuitdrukkingen vlakker zijn. Door uitdrogen van de mond wordt er minder geslikt met kans op middenoorproblemen. Door regelmatig te slikken houdt je de buis van Eustachius open met als gevolg een goede beluchting van het middenoor.

Adem

We doen onderzoek naar de ademproblemen: wat u ervaart en waar u last van heeft in het dagelijks leven. We kijken wat de in stand houdende factoren zijn. Vervolgens stellen we een logopedische diagnose en maken we een behandelplan dat met u besproken wordt.

In de behandeling zal gewerkt worden aan de ademhaling (adembeweging en ademritme) en een goede balans tussen spanning en ontspanning van de betrokken spieren. Ook de lichaamshouding tijdens rust en beweging komt hierbij aan bod. In veel gevallen werken we hierbij samen met een/uw fysiotherapeut. Het is ook mogelijk dat de behandeling met de fysiotherapeut gelijktijdig plaatsvindt, zodat alle kennis en technieken optimaal samengevoegd kunnen worden voor een betere functie voor u.

We beschikken in de behandeling over verschillende technieken en oefeningen. (therapie volgens Middendorf, van Dixhoorn, ademsteunoefeningen, Coblenzer en in geval van mondademen: zie afwijkende mondgewoonten onder het kopje spraak.)